Home » Lexim » Enciklopedia Sahabet » Bara bin Ma’rur (r.a.) – Sahabet e Profetit a.s.

Prindërit: Ma’rur bin Sakhr b. Khansa / Er-Rabab bint an-Nu’man
Data/Vendi i Lindjes: Medine
Vendi i ndërrimit jetë: 1 AH/622 CE (Medine)
Vendbanimet: Medine
Vëllezërit/motrat:
Bashkëshorti/ja: Khalida bint Kajs bin Thabit, Humajna bint Sajfi b. Sakhr, Umm Mubashir el-Ansarijja
Fëmijët: Bishr, Hind, Sulafa, Er-Rabab, Mubushir

Bara bin Ma’rur ishte një nga dymbëdhjetë përfaqësuesit e zgjedhur midis pjesëmarrësve të Betimit të Dytë të Akabesë. Hz. Bara foli si më poshtë kur ai i la besnikëri Profetit a.s. në Akabe:

“Falënderimi i qoftë Allahut, i cili na nderoi me Muhamedin a.s dhe na bëri të dashur. Ne nuk jemi të parët që jemi të ftuar tek Allahu dhe të i Dërguari i Tij. Sidoqoftë, ne jemi të parët që përgjigjemi. Ne kemi dëgjuar dhe respektuar ftesën e Allahut dhe të Dërguarit të Tij. O njerëz të Aws dhe Khazraj! Allahu ju nderoi me fenë e Tij.Nëse keni pranuar të dëgjoni dhe bindeni me dëshirë, bindjuni Allahut dhe të Dërguarit të Tij.

Falënderimi i qoftë Allahut, i cili iu dërgoi  fenë e vërtetë se ne do t’ju mbrojmë nga gjërat që mbrojmë veten dhe familjet tona. Pasha Allahun, ne jemi njerëz që dimë të luftojmë mirë ”.

Hz. Bara punoi shumë për të përhapur Islamin në Medine. Ai bëri që shumë njerëz të bëhen myslimanë.

Në vitet e para të Islamit, myslimanët luteshin duke iu drejtuar Jeruzalemit. Kibla nuk ishte ndryshuar ende në Qabe. Kjo e trishtoi shumë Barën. Ai dëshironte të lutej duke iu drejtuar Qabes. Një herë, ai madje kreu një lutje duke u kthyer drejt Qabes në rrugën për në Mekke. Shokët e tjerë nuk e mirëpriten sjelljen e tij. Kur arritën në Mekë, Hz. Bara e pyeti të Dërguarin e All-llahut për këtë: “O i Dërguari i All-llahut! Unë e konsideroja të përshtatshme për të kryer lutjen duke u kthyer drejt Qabes; nuk doja që Qabeja të mbetej pas meje. Sidoqoftë, miqtë e mi me kundërshtojnë mua. Çfarë thua per këtë?. I Dërguari i All-llahut tha: “Ju tani keni kiblën.  Uroj që të keni qenë pak me i durueshëm”. Pas kësaj, Hz.Bara u kthye drejt Jeruzalemit si myslimanët e tjerë.

Hz. Bara u sëmur pak para se i Dërguari i Allahut të shpërngulej në Medine. E kuptoi që nuk mund të shpëtonte nga kjo sëmundje. Ai dëshiroi që një e treta e pasurisë së tij t’i jepej Profetit për të shpenzuar ashtu siç dëshironte, një e treta të shpenzohet në rrugën e Allahut, dhe një e treta t’u lihet fëmijëve të tij. Ai vdiq para se të shihte migrimin e Profetit në Medine.

Bara i kishte premtuar Profetit se do të vinte në Qabe gjatë kohës së haxhit. Kur u sëmur, ai tha: “Më kthehu drejt Qabes për shkak të premtimit tim për të Dërguarin e Allahut. Sepse, i premtova se do të vij”. Të afërmit e tij bënë ashtu siç dëshironte.

Kur Profeti u shpërngul në Medine, ai shkoi te varri i Bara-s me sahabët. Ai e kreu lutjen e tij në xhenazen atje. Ai tha: “O Allah! Më fal, trego mëshirë dhe ki kënaqësi për të!”

Kështu, Hz. Bara arriti nderin e të qenurit shoku i Muhammedit a.s. Hz.Bara u drejtua për herë parë në drejtim të Qabes, u varros duke u kthyer drejt Qabes dhe ia bënë lutjen  e xhenazes.

 

Allahu qoftë i kënaqur me të!

https://questionsonislam.com/article/bara-bin-marur-ra

Shto koment

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Për postimet e reja

Join 51 other subscribers

Data e Rradhës

  • Dhjetë Ditët e Dhul Hixhes 07/06/2024 – 16/06/2024 Nuk ka ditë më të dashura se 10 Ditët e Dhul Hixhxhes, sikur një Ramazan i Vogël. Mundësit e mrekullueshme...