Home » Lexim » Enciklopedia Sahabet » Abdullah bin Ebi Talha r.a. – Enciklopedia Sahabet

Prindërit: Ebu Talha Ensari / Umm Sulejm bint Milhan
Data/Vendi i Lindjes: Medine
Vendi i ndërrimit jetë: 84 AH (Medine)
Vendbanimet: Medine
Vëllezërit/motrat: Ebu Umejr bin Ebi Talha
Bashkëshorti/ja
Fëmijët: Ishak bin Abdullah, Ismail bin Abdullah, Amr bin Abdullah, Jakub bin Abdullah, Abdullah bin Abdullah etj.

Ky sahabi fatlum mori emrin e tij nga Pejgamberi a.s. ndërsa ende ishte në bark të nënës. Emri i babait të tij, Ebu Talha, është Zejd. Nëna e tij është Ummü Sulejm, e cili është i famshme për devotshmërinë, inteligjencën dhe guximin e tij në mesin e grave të Medinës. Umm Sulejm mbrojti nga afër Profetin a.s. në fushatën e Hunejnit dhe lindi Abdullahun pasi u kthye në Medinë. Përmes Enes ibn Malikut r.a., njëherësh djali i saj nga burri i parë Maliku, e dërgoi djalin e sapolindur tek Profeti a.s. dhe kërkoi që të jepte kafshatën e parë në gojën e tij dhe t’ia lexonte emrin. Profeti fërkoi një hurmë të përtypur në qiellzën e fëmijës, e ledhatoi fytyrën dhe e quajti Abdullah.

Abdullah b. Ebu Talha kishte nëntë djem; të gjithë ata ishin dijetarë të shquar për leximin e bukur të Kuranit. Abdullahu transmetoi hadithe nga Enes bin Maliku r.a.

Transmetohet se Abdullahu r.a., i cili u bashkua me radhët e Aliut r.a në luftën Siffin, rra dëshmorë gjatë clirimit të Iranit ose ndëroi jetë në Medine.

Referenca

Shto koment

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Për postimet e reja

Join 50 other subscribers

Data e Rradhës

  • Dhjetë Ditët e Dhul Hixhes 07/06/2024 – 16/06/2024 Nuk ka ditë më të dashura se 10 Ditët e Dhul Hixhxhes, sikur një Ramazan i Vogël. Mundësit e mrekullueshme...