Home » Lexim » Enciklopedia Sahabet » Hind binti Utba (r.anha) – Sahabet grua

Kur ushtria Islami pushtoi Mekkën, u zhvilluan përleshje të vogla rruge. Pas kësaj, Qabja u pastrua nga idhujt. Dhembshuria dhe toleranca e gjerë e të Dërguarit të Allahut ishte përsëri në veprim; ata që lanë shpatat e tyre dhe u strehuan në Qabe u falën.

Njerëzit me zemër të fortë u zbutën kur panë madhështinë e ushtrisë Islame dhe tolerancën e të Dërguarit të Allahut; shumë njerëz në mesin e të cilëve ishin disa të shquar të politeistëve panë të vërtetën dhe filluan të bëhen muslimanë një nga një. I Dërguari i Allahut e pranoi besnikërinë e tyre një nga një dhe i lejoi ata të hyjnë në Islam sikur të mos kishte ndonjë armiqësi mes tij dhe tyre. Sepse, Islami nuk pyeti për të kaluarën pas pendimit dhe pendimit të sinqertë.

Myslimanët e mbushën Qaben natën në të njëjtën ditë kur u pushtua Mekka me qëllim që të përmbushnin dëshirën e tyre që zgjati me vite për adhurim në Qabe dhe në mënyrë që të falënderonin Zotin e tyre, i cili u dha mundësi të pushtojnë Mekën pas ditëve të trazuara dhe të dhimbshme. Disa prej tyre adhuronin vetëm ndërsa të tjerët adhuronin në kongregacion. Disa prej tyre ishin duke u përkulur, ndërsa të tjerët ishin në sexhde ose në këmbë. Qabja ishte plot njerëz. Ishte si Vendi i Mbledhjes. Tingujt e “Lebbejk” dhe “Allahu Ekber” mbushnin tokën dhe qiellin. Lutjet që vinin nga zemrat shpreheshin nga gjuhët; ata u bënë të qartë dhe arritën Zotin e tyre përmes duarve të hapura.

Ishte dikush që po shikonte këtë skenë nga një vend i lartë. Kjo skenë rriti eksitimin e kësaj vëzhguese dhe shkaktoi revolucione shpirtërore në botën e saj të brendshme. Kjo vëzhguese ishte Hind binti Utba, gruaja e Ebu Sufjanit, e cila sapo ishte bërë muslimane. Hindi e kishte bërë Vahshin të vriste Hz. Hamzain, heroin e Islamit, gjatë betejës së Uhudit. Skena e shenjtë në Qabe ka zbutur zemrën e Hindit dhe eliminoi politeizmin. Hindi i tha burrit të saj Ebu Sufjanit në lidhje me vendimin e saj rreth mesnatës: “Unë dua t’i besoj Muhammedit”. I mahnitur nga kjo deklaratë e gruas së tij, Ebu Sufjani tha:

“Por ju e mohoni Islamin”.

Hindi iu përgjigj burrit të saj si më poshtë:

“Po, kam përdorur për të mohuar Islamin, por tani patjetër që besoj se Allahu nuk u adhurua me të vërtetë në këtë xhami (Qabe) para sonte. Betohem se muslimanët kaluan tërë natën duke kryer lutje, duke qëndruar në këmbë, duke u përkulur dhe duke bërë sexhde ”.

Kur Ebu Sufjani pa që gruaja e tij ishte e vendosur, ai i tha asaj:

“Merrni një nga të afërmit tuaj dhe shkoni te Muhammedi.”

Të nesërmen, Hindi, vëllai i saj Ebu Hudhejfe dhe motra e saj Fatime shkuan te i Dërguari i Allahut. I Dërguari i All-llahut u tha atyre për Islamin dhe tha që ai do ta pranonte besnikërinë e tyre bazuar në disa kushte. Ndërsa Hindi ishte gati të paguante besnikërinë ndaj të Dërguarit të Allahut, ajo tha:

“Unë nuk mund t’ju besoj juve duke ju premtuar se nuk do të vjedh. Sepse, ju e dini që Ebu Sufjani është shumë i guximshëm. Unë vjedh nga gjërat e tij sepse ai nuk më jep gjëra dhe ushqim të mjaftueshëm. ”

I Dërguari i All-llahut i tha asaj të shkonte tek Ebu Sufjani dhe të kërkonte falje prej tij dhe shtoi se ai nuk do ta pranonte besnikërinë e saj përndryshe. Hindi shkoi tek Ebu Sufjani dhe i tha për bisedën midis saj dhe të Dërguarit të Allahut. Ebu Sufjani e fali atë. Hind shkoi tek i Dërguari i Allahut me gëzim. Këtë herë, ajo ishte ndryshe. Ajo mbuloi trupin e saj. I Dërguari i Allahut e pranoi besnikërinë e saj. Pastaj, Hind shprehu ndjenjat e saj si më poshtë:

“O i Dërguari i Allahut! Paraprakisht, nuk ndjeva urrejtje për asnjë tendë këtu më shumë se tenda juaj. Nuk kam dashur që asnjë tendë të plaçkitet më shumë se tenda juaj. Sidoqoftë, betohem për All-llahun që kërkoj nga Allahu që të përmirësojë dhe bekojë çadrën tuaj sot. ”

I Dërguari i Allahut iu drejtua asaj si vijon:

“Betohem në Allahun se nuk do të konsideroheni se besoni me të vërtetë nëse nuk më doni më shumë sesa fëmijët tuaj, nënën dhe babanë tuaj.”

Kur Hindi u kthye në shtëpi, gjëja e parë që bëri ishte të copëtojë idhullin në shtëpi. Me çdo goditje që ajo i dha idhullit, ajo tha:

“Unë u mashtrova nga ju”.

Ajo arriti gjithashtu lumturinë e pafund të Islamit.

Shto koment

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Për postimet e reja

Join 50 other subscribers

Data e Rradhës

  • Dhjetë Ditët e Dhul Hixhes 07/06/2024 – 16/06/2024 Nuk ka ditë më të dashura se 10 Ditët e Dhul Hixhxhes, sikur një Ramazan i Vogël. Mundësit e mrekullueshme...