Home » Horizont » Shatërvani » Mrekullia e Mjaltës – Shatërvani

‘Sistemi’ antibakterial në mjaltë

Në vitin 1937 H. Dold et al. njoftoi se mjalti ka aktivitet antibacterial dhe e ka quajtur agjent aktiv dhe ‘inhibitues’. Që atëherë, një numër i shkencëtarëve janë përpjekur aq shumë për të zbuluar identitetin e këtij “inhibituesi ‘. Më 1963 J.W. J. White et al. sugjeroi që “inhibuesi” është peroksid hidrogjeni i prodhuar nga sistem glukozë-oxiduses i mjaltës. Megjithatë, rezultatet e arritura nga autori dhe nga shkencëtarë të tjerë të tillë si OBO’L. James et al. në vitin 1972 dhe S.S. Radwan et al. Në vitin 1984 nuk u pajtuan me prodhimin e këtij  ‘inhibuesi’ si peroksid hidrogjeni. Hulumtimet e këtij autor në laborator kanë treguar se aktiviteti antibakterial i mjaltit nuk ka të bëj me një faktor të vetëm, por në një “sistem” kompleks faktorësh, nga të cilat ekzistojnë së paku tre:

1- Koncentrimi i lartë i sheqerit (76 g/1OO ml)

2- Aciditeti (pH=3.6-4.2)

3- Komponentet antibakteriale të pranishme në mjaltë.

U vu re se mjalti paholluar qartë ekspozon aktivitetin antibacterial. Qelizat bakteriale thahen për shkak të efektit osmotik ne përmbajtjen e lartë të sheqerit.

Në formën e dobësuar as e sheqeri as mjalta nuk kanë një efekt frenues apo inhibitues mbi bakteret.

A janë atëherë komponimet organike përgjegjëse për frenimin(inhibimin) e rritjes bakteriale?

U vu re gjithashtu se shumica e baktereve patogjene të përbashkëta të cilat infektojnë qeniet njerëzore janë vrarë në kontakt me mjaltën. Prandaj Mjalta vepron si një baktericide. Hulumtuesit kanë vendosur se “inhibuesi” nuk është një agjent i vetëm, por një kombinim delikat i faktorëve që lidhen pazgjidhshmërisht në mënyrë mjaft unike për veprimin e tyre antibakterial. Kërkime të mëtejshme kanë qenë te nevojshme, dhe aktualisht jane në progres, për të identifikuar natyrën kimike të faktorëve organike antibakterial në mjaltë.

PËRBËRJA biokimike në mjaltë

Përbërja biokimike e mjaltit është e rëndësishme të vetive të saj kuruese. Përveç ekzistencës së “sistemit” antibakterial, mjalta është e njohur që përmbanë jo më pak se 181 komponime të ndryshme. Këto mund të klasifikohen si më poshtë:

– Sheqerna të thjeshta dhe komplekse

– Acidet organike

– Mineralet dhe elementet gjurmuese (i përngjashëm përbërjen e gjakut)

– Vitaminat (të tretshme dhe të pa tretshme në ujë)

– Amino-acidet (të dyjat esenciale dhe jo esenciale)

– Proteinat (kryesisht enzimat)

– Lipidet (të thjeshta, komplekse dhe dylli)

– Shijet e bimëve dhe materialet për ngjyrosje.

– Hidrokarburet

– Hormonet

– pollens

– Mikroorganizmat (maja)

Lista e mësipërme tregon se sa komplekse është përbërja e mjaltit .

Atëherë nuk është më pak se një mrekullinë që Mjalta përmban një kombinim të elementeve të cilat janë provuar në mënyrë të efektshme në trajtimin e plageve dhe ulcerave.

Mjalta jo vetëm që mban qelizat nga “shpërthimi steril” por gjithashtu siguron të gjitha mikronutritientët e nevojshme të cilat janë në materialet e ndërtimit dhe ndihojnë shërimin e plotë e qelizave. Edhe pse këto mikronutriente janë të pranishme në sasi të vetëm të vogla, ato janë në dispozicion edhe të lehtë asimiluar, dhe në forma të tretshme. Përveç kësaj, kanë energji të lartë të nevojshme për proceset shëruese që ndodhen në sheqerna të thjeshta, si fruktoza dhe glukoza.

PËRDORIMI KLINIK I MJALTËS

Deri më tani dëshmitë shkencore dhe klinike për mrekullinë e mjaltit janë të shumta. Mjekët dhe kirurgët kanë përdorur mjaltin në praktikën e tyre mjekësore dhe madje edhe haptas kanë rekomanduar përdorimin e saj. Në mesin e shembujve të fundit përdorimi i mjaltit për:

Trajtimi i plagëve të rënda nga armë zjarri nga Prof. SA Smirnov në 1948;

Trajtimi i avari plagëve kirurgjikale nga Dr. D. Cavanagh et al. në vitin 1970; Trajtimi i ulcerat, plagë sipërfaqësore, shkurtime dhe abrasions nga Dr. R. Blomfield në vitin 1973;

Trajtimi i enterit gastro bakterial (diarre) nga Dr IE Haffejee dhe Prof. A. Moosa në vitin 1985;

Shto koment

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Për postimet e reja

Join 50 other subscribers

Data e Rradhës

  • Dhjetë Ditët e Dhul Hixhes 07/06/2024 – 16/06/2024 Nuk ka ditë më të dashura se 10 Ditët e Dhul Hixhxhes, sikur një Ramazan i Vogël. Mundësit e mrekullueshme...