Home » Horizont » Shatërvani » Dielli lëkundet!? – Shatërvani

Në vitin 1962 një grup i studiuesve zbuluan se dielli po lëkundet prapa dhe përpara çdo pesë minuta. Duke përparuar hulumtimi, kishin vënë re se si disa pjesë të diellit po vijnë më afër, dhe pjesët e tjera po largohen. Në vitet e shtatëdhjeta, astrofizikantët njoftuan se këto vibracione shkaktohen nga lëkundje akustike (valë e shkaktuara nga brenda diellit).

Tingujt e Diellit

Valët e zërit janë valë seizmike të cilat i shkaktojnë lëvizjet përpara-prapa dhe lartë-poshtë. Sipas disa shkencëtarëve me zemra poetike,zëri i diellit është si tingujt e rrahjeve të zemrës. Kur zemra e njeriut rreh, kjo i prodhon disa tinguj duke u kontraktuar dhe relaksuar në mënyra të ndryshme, dhe kardiologët përdornin këta tinguj për të përcaktuar nëse ka një problem me zemrën apo jo.

Ashtu si kardiologët që dëgjojnë zemrat tona, Helioseizmologjia apo shkencëtarët Helioseizmolog hulumtojnë valët siezmike te diellit, ata dëgjojnë tingujt e diellit për të mësuar më shumë rreth strukturës dhe mistereve e tij. Fuqia që prodhon Dielli nga këta tingujt e bën diellin luhatet si një zile apo dridhet si dikush që vuan nga një temperaturë e lartë. Një tjetër pikë interesante është se miliona tinguj të ndryshëm janë zbuluar në burojnë nga dielli dhe çdo zë e bën atë të luhatet me një frekuencë të veçantë dhe tregon një model të ndryshëm mbi sipërfaqen e diellit .Nëse krahasojmë Diellin me një piano , një piano ka 88 tela metalik të cilëet prodhojnë tinguj të ndryshëm, në anën tjetëer Dielli prodhon 10 milion nota,pra mund të themi se Dielli është si një piano gjigande me 10 milion tinguj apo nota të prodhuara nga intervale pesë-minutëshe, të cilat gjithashtu krijojnë në akustikë me harmoni sikur rrahjet e zemrës.

Shkencëtarët janë duke u përpjekur të deshifrojnë këto dhjetë milionë tinguj të ndryshëm, të cilat na sjellin në një tjetër pikë interesante; ne nuk mund të dëgjojmë frekuenca të tilla, sepse ato janë shumë të ulëta (në mes të 1-4 millihertz) për veshin e njeriut ,(intervali minimum i dëgjimit të njeriut është 20 Hz). 1-4 millihertz barabartë në një hapësirë ​​kohore prej 200 – 1,000 sekonda, që do të thotë se dielli luhatet një herë në çdo 3-16 minuta. Edhe në qoftë se aftësia jonë për dëgjim do ishte e përshtatshme,ne nuk do të na arrijmë ta dëgjojmë sepse nuk ka ajër apo shtresë të gazit midis tokës dhe diellit për të përcjellur zërin. Nëse ne mund të rrisim tingujt e diellit nga 20,000-40,000 herë, njerëzve do t’iu duket se po dëgjojnë vetëm një pëshpëritje.

Dielli është si një instrument muzikor që luan një koncert të vazhdueshëm me dhjetë milion nota muzikore çdo ditë në qiell mbi ne, dhe ne nuk e perceptojmë atë!!! . A mund ta imagjinoni muzikën astronomike përfshirë edhe 200 milionshin e  yjeve të Galaksi-së?

Shkencëtarët kanë mbledhur informacion të rëndësishëm për thelbin e diellit duke studiuar gjurmët që shfaqen në sipërfaqen e diellit nga energjia e prodhuar nga këto dhjetë milionë nota . Luhatjet diellore janë të ndarë në tri kategori të quajtur mënyrat p, g, dhe f. Mënyra p është presioni i valëve akustike, (G mode) është e gravitetit dhe f mënyra që i referohet valëve sipërfaqësore të gravitetit. Janë dhjetë milionë të p dhe f ,g  pra kombinimi i këtyre mënyrave prodhojnë dhjetë milionë tinguj të ndryshëm.

Në Bediuzzaman Risale-i Nur, shpjegimi i tij i shkronjës “Lam” në ajetin 36:38 në kapitullin Jasin në Kur’an, pohon se të gjithë mund të kuptojnë këtë kapitull, sipas shqisave shpirtërore dhe çdo kapitull nga Kurani përmban mijëra aspekte nga e cila të gjithë përfitojnë sipas thellësisë të tij ose të saj të kuptimit të gjërave, nga publiku normal tek  dijetarët, nga dijetarët tek filozofët e kozmosit. Në “Fjalët” , Nursi vazhdon të thotë: “Dijetarët e saktë dhe të urtë e konsiderojnë që li të jetë shkakësore dhe ndajfoljore. Ata e kuptojnë se “I Urti” vepron pas nivelit të shkakësisë , Ai ka lidhur planetet rreth diellit me ligjin e tij të gravitetit dhe shkaqet e tyre të sillen me mocionet dallueshme dhe  të rregullta në përputhje me urtësinë e Tij universale.

Për të prodhuar gravitetin, Ai e ka bërë lëvizjen e diellit rreth boshtit të tij një shkak të dukshëm. Kështu që, një vend pushim do të thotë se “lëvizja e diellit bëhet në vendin e tij të përcaktuar si dhe për rendin dhe stabilitetin e vetë sistemit (diellor).” Ashtu si ligjet hyjnore, që thuhet se levizja prodhon nxehtësi, ngrohja prodhon forcë,ashtu edhe forca  prodhon Gravitet…. Dielli është një pemë dritë-shpërdarëse, dhe planetet janë frytet e saj që lëvizin. Por ndryshe nga pemët, dielli lëkundet në mënyrë që frytet të mos bien. Në qoftë nuk do të lëkundej, ato do të bien dhe të shpërndahen. Kjo gjithashtu mund të imagjinohet se, dielli është një udhëheqës i një rrethi që reciton emrat e Zotit, duke recituar nga qendra e rrethit dhe duke e pasuar tek të tjerët për ta recituar gjithashtu.

Tjetërkund, e kam shprehur këtë kuptim si më poshtë:

“Dielli është një pemë frutore; ai tronditet në mënyrë që frytet e saj të udhëtojnë e mos të bien. Nëse ndalet dhe pushon, pa u tronditur apo lëkundur, tërheqja do të pushojë, dhe ata që janë të tërhequr nga dielli do të shpërndahen në  hapësirë.

Është interesante tek luhatja e diellit ajo që shkenca moderne ka zbuluar në vitin 1960, e cila u përmend shumë më herët nga Bediuzzamani. Në fakt ai shkoi më tej dhe madje shpjegoi urtësinë dhe nevojën e lëkundjeve e diellit, si një ligj i gravitacionit mbajtur tokën dhe planetet e tjera përreth në orbitën e vet. Kjo është një temë e cila ka filluar vetëm kohët e fundit për të hulumtuar nga shkencëtarët e pranishëm. Nëse ne do të shikojmë më tej në historinë e zbulimeve të vlefshme të Imam Rabbanit, Ibrahim Haqqi Erzurum-it, Ulug Beut, dhe shumë studiues të tjerë, ne do të jetmi të sigurt për fakte të tjera shkencore.

Shto koment

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Për postimet e reja

Join 50 other subscribers

Data e Rradhës

  • Dhjetë Ditët e Dhul Hixhes 07/06/2024 – 16/06/2024 Nuk ka ditë më të dashura se 10 Ditët e Dhul Hixhxhes, sikur një Ramazan i Vogël. Mundësit e mrekullueshme...