Home » Lutje » Xhevshen

 

 

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirëshmit Mëshirëplotit

1-10

اَللّٰهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِأَسْمَائِكَ

O Allahu im! Të përgjërohem Ty me këto emrat e Tu të lartë:

يَا اَللهُ

O Allah! Ti je i adhuruari i vërtetë (mâbud) i çdo gjëje,

يَا رَحْمٰنُ

O i Gjithëmëshirshëm! Ti je Ai që shtrin mëshirën Tënde mbi të gjitha krijesat, pa dallime në mes tyre

يَا رَحِيمُ

O Mëshirëplotë! Ti je Ai i Cili shpërblen veçanërisht besimtarët e bindur me mëshirën e Vet, sidomos në botën e ardhshme.

يَا عَلِيمُ

O i Gjithëditur! Ti je Ai që nga dija e Tij nuk mund t’i shmanget asnjë veprim në këtë gjithësi. Ti di çdo gjë, të fshehtat tona dhe veprimet e hapura. Dija Jote përfshin tërë këtë ekzistencë.

يَا حَلِيمُ

O Përdëllimtarë! Ti je Ai që i trajton me butësi robërit e Tu. Nuk ngutesh për hakmarrje dhe je i dhimbshëm për robërit e Tu.

يَا عَظِيمُ

O Madhështori! Ti je Ai, Madhështia e të Cilit është infinit dhe nuk mund të perceptohet kurrsesi nëpërmjet shqisave njerëzore.

يَا حَكِيمُ

O i Urtë! Ti je Ai që krijove çdo gjë me urtësi dhe je I zhveshur nga çdo veprim që nuk përkon me madhështinë dhe përsosmërinë Tënde.

يَا قَدِيمُ

O Kadim! Ti je Ai, ekzistenca e të Cilit nuk ka fillim.

يَا مُقِيمُ

O Mukim! Ti je Ai që siguron qëndrueshmërinë (rregullsinë) e çdo gjëje

يَا كَرِيمُ

O Bujarë! Ti je Ai, Mirësitë dhe dhuntitë e të cilit nuk kanë të sosur, fisnikëria e të Cilit është e pashembullt.

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

2.

يَا سَـيِّدَ السَّادَاتِ

O Zotëria i zotërive

يَا مُجِيبَ الدَّعَوَاتِ

O Ti që i përgjigjesh lutjeve

يَـا وَلِـيَّ الْحَـسَـنَاتِ

O Zotëruesi i mirësive

يَا رَفِيعَ الدَّرَجَاتِ

O Lartësuesi i niveleve (gradëve)

يَا عَظِيمَ الْبَرَكَاتِ

O Ti, mirësitë e të Cilit janë të mëdha

يَا عَظِيمَ الْبَرَكَاتِ

O Falësi i mëkatëve

يَا دَافِعَ الْبَلِيَّاتِ

O Larguesi i fatkeqësive

يَا سَامِعَ الْأَصْوَاتِ

O Ti që i dëgjon zërat

يَـا مُعْطِيَ الْمَسْؤُولَاتِ

O Ti që plotëson dëshirat

يَـا عَالِمَ السِّرِّ وَالْخَفِيَّاتِ

O Ti që di sekretet dhe fshehtësitë

 

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

3.

يَا خَيْرَ الْغَافِرِينَ

O më i Miri i falësve

يَا خَيْرَ النَّاصِرِينَ

O më i Miri i ndihmësve

يَا خَيْرَ الْحَاكِمِينَ

O më i Miri i gjykuesve

يَا خَيْرَ الْفَاتِحِينَ

O më i Miri i atyre fitimtarëve

يَا خَيْرَ الذَّاكِرِينَ

O më i Miri i përkujtuesve dhe më i miri i atyre që shpërblejnë përkujtuesit

يَا خَيْرَ الْوَارِثِينَ

O më i Miri i trashëguesve (pasuesve)

يَا خَيْرَ الْحَامِدِينَ

O më i Miri i atyre që i shpërblen falenderuesit

يَا خَيْرَ الرَّازِقِينَ

O më i Miri i furnizuesve

يَا خَيْرَ الْفَاصِلِينَ

O më i Miri i atyre që zgjedhin punët e vështira

يَا خَيْرَ الْمُحْسِنِينَ

O më i Miri i mirëbërësve

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

4.

يَا مَنْ لَهُ الْعِزُّ وَالْجَمَالُ

O Ti të Cilit i takon krenaria dhe bukuria e vërtetë

يَا مَنْ لَهُ الْمُلْكُ وَالْجَلَالُ

O Ti të Cilit i takon forca dhe madhështia e vërtetë

يَا مَنْ لَهُ الْقُدْرَةُ وَالْكَمَالُ

O Ti të Cilit i takon fuqia dhe përsosmëria e vërtetë

يَا مَنْ هُوَ الْكَبِيرُ الْمُتَعَالِ

O Ti që je i Lartë e Madhështorë

يَا مَنْ هُوَ شَدِيدُ الْمِحَالِ

O Ti ndëshikmi i të Cilit është i ashpër

يَا مَنْ هُوَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

O Ti dënimi i të Cilit është shumë i ashpër

يَا مَنْ هُوَ سَرِيعُ الْحِسَابِ

O Ti llogarimarrja e të Cilit është e shpejtë

يَا مَنْ هُوَ عِنْدَهُ حُسْنُ الثَّوَابِ

O Ti që posedon shpërblime nga më të mirat

يَا مَنْ هُوَ عِنْدَهُ أُمُّ الْكِتَابِ

O Ti që ke Ummu’l Kitab-in (Sureja Fatiha)

يَـا مَنْ هُوَ يُنْشِئُ السَّحَابَ الثِّقَالَ

O Ti që krijon retë e ngarkuara me mëshirë

 

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

5.

وَأَسْأَلُكَ بِأَسْمَائِكَ

O Allahu im! Të përgjërohem Ty me emrat e Tu të lartë:

يَا حَنَّانُ

O Hannan! Ti zotëron mëshirë absolute.

يَا مَنَّانُ

O Mennan! Ti zotëron mirësitë e vërteta

يَا دَيَّانُ

O Dejjan! Ti i shpërblen robërit për punët e tyre

يَا غُفْرَانُ

O Gufran! Ti falë shumë.

يَا بُرْهَانُ

O Burhan! Ti ia tregon rrugën e drejtë robërve të Tu.

يَا سُلْطَانُ

O Sultan! Ti je mbretëruesi salltanatit të vërtetë

يَا سُبْحَانُ

O Subhan! Ti je larg nga çdo e metë dhe mangësi.

يَا مُسْتَعَانُ

O Muste’an! Ti je Ai i cili i kërkohet ndihmë.

يَا ذَا الْمَنِّ وَالْبَيَانِ

O pronar i dhuntive dhe bejanit (fjalës, shprehjes)

يَا ذَا الْأَمَانِ

O zotërues i sigurisë

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

6.

يَـا مَنْ تَوَاضَعَ كُلُّ شَيْءٍ لِعَظَمَتِه۪

O Ti që për madhështinë Tënde çdo gjë përulet para Teje

يَـا مَنِ اسْتَسْلَمَ كُلُّ شَيْءٍ لِقُدْرَتِه۪

O Ti fuqisë së të Cilit iu është dorëzuar çdo gjë

يَا مَنْ ذَلَّ كُلُّ شَيْءٍ لِعِزَّتِه۪

O Ti që përball fuqisë Tënde çdo gjë është i nënçmuar.

يَـا مَنْ خَضَعَ كُلُّ شَيْءٍ لِهَـيْـبَـتِـه۪

O Ti para Madhështisë së të Cilit bindet çdo gjë

يَا مَنِ انْقَادَ كُلُّ شَيْءٍ لِمُلْكَتِه۪

O Ti para sundimit të të Cilit përulet çdo gjë

يَـا مَنْ دَانَ كُلُّ شَيْءٍ مِنْ مَخَافَـتِه۪

O Ti prej frikës ndaj të Cilit çdo gjë përulet

يَـا مَنِ انْشَقَّتِ الْجِبَالُ مِنْ خَشْيَـتِه۪

O Ti prej firkës ndaj të Cilit malet shpërbëhen

يَا مَنْ قَامَتِ السَّمَاوَاتُ بِأَمْرِه۪

O Ti me Emrin e të Cilit qëndrojnë ngritur qiejt

يَا مَنِ اسْـتَـقَـرَّتِ الْأَرْضُ بِإِذْنِه۪

O Ti me lejen e të Cilit merr qëndrim Toka

يَـا مَنْ لَا يَعْتَدِي عَلَى أَهْلِ مَمْلَـكَـتِه۪

O Ti që nuk e dëmton popullin nën sundimin Tënd

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

7.

يَا غَافِرَ الْخَطَايَا

O Falësi i gabimeve

يَا كَاشِفَ الْبَلَايَا

O Larguesi i problemeve (fatkeqësive)

يَا مُنْـتَـهَى الرَّجَايَـا

O Ti që je Shpresëdhënësi

يَا وَاسِعَ الْهَدَايَا

O Dhënësi i mirësive me bollëk

يَا رَازِقَ الْبَرَايَا

O Furnizuesi i krijesave

يَا قَاضِيَ الْمَنَايَا

O Vendosësi i vdekjeve

يَا سَامِعَ الشَّكَايَا

O Dëgjuesi i ankesave

يَا بَاعِثَ السَّرَايَا

O Dërguesi i ushtrive

يَا مُطْلِقَ الْأُسَارَى

O Liruesi i të burgosurve

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

8.

يَـا ذَا الْحَمْدِ وَالثَّـنَاءِ

O Pronar i Falenderimeve dhe Lacdërimeve

يَـا ذَا الْمَجْدِ وَالسَّـنَاءِ

O Pronar i nderit dhe lartësisë

يَا ذَا الْفَخْرِ وَالْبَهَاءِ

O Pronar i lavdisë dhe bukurisë

يَـا ذَا الْعَهْدِ وَالْوَفَاءِ

O Pronar i premtimeve dhe Mbajtës i fjalës

يَـا ذَا الْعَفْوِ وَالرِّضَاءِ

O Pronar i faljes dhe pëlqimit (të qenurit i kënaqur)

يَا ذَا الْمَنِّ وَالْعَطَاءِ

O Pronar i mirësis dhe faljes

يَـا ذَا الْفَصْلِ وَالْقَضَاءِ

O Pronar i fjalëve të prera dhe vendimeve

يَا ذَا الْعِزَّةِ وَالْبَقَاءِ

O Pronar i fuqisë dhe pafundësisë

يَـا ذَا الْجُودِ وَالنَّعْمَاءِ

O Pronar i bujarisë dhe dhuntive (mirësive)

يَـا ذَا الْفَضْلِ وَالْأٰلَاءِ

O Pronar i mirësive pa pritshmëri dhe i të mirave të fshehura

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

9.

وَأَسْأَلُكَ بِأَسْمَائِكَ

O Allahu im! Të përgjërohem Ty me emrat e Tu të lartë:

يَا مَانِعُ

O Privuesi. Ti je Ai që ndalon ndodhjen e punëve që do.

يَا دَافِعُ

O Dafi! Ti je Ai që I largon gjërat e këqija dhe pengesat

يَا نَافِعُ

O Dobiprurës. Ti je Ai që në kompetenca të Tij është dobia. Ti krijon gjërat e dobishme. Ti i sjell të mira e dobi atij që do nga robërit e Tu.

يَا سَامِعُ

O Dëgjues. Ti je Ai që dëgjon çdo gjë, madje edhe pëshpëritjen më të vogël. Ty nuk mund të shmanget asnjë zë e të mos e dëgjosh.

يَا رَافِعُ

O Lartësues. Ti je Ai që ngre dhe lartëson të dashurit e Tij.

يَا صَانِعُ

O Sani. Ti je Ai që krijon çdo gjë me art dhe bukuri të veçantë.

يَا شَافِعُ

O ndërmjetësues, që ndërmjetëson robërit e Tij.

يَا جَامِعُ

O Tubues. Ti je Ai që i tubon krijesat në grupe si di Ti në mënyrë si di Ti.

يَا وَاسِعُ

O Gjithëpërfshirës. Ti je Ai; dija, sundimi dhe bamirësitë e të cilit janë gjithëpërfshirës.

يَا مُوسِعُ

O Musi. Ti je Ai që mund t’i zgjerojë dhe begatojë ato gjëra që do, në mënyrë si i përcakton Ti.

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

10.

يَـا صَانِعَ كُلِّ مَصْنُوعٍ

O Artisti i të gjitha arteve

يَـا خَالِقَ كُلِّ مَخْلُوقٍ

O Krijuesi i të gjitha krijesave

يَـا رَازِقَ كُلِّ مَرْزُوقٍ

O Furnizuesi i të gjithë të furnizuarve

يَـا مَالِكَ كُلِّ مَمْلُوكٍ

O Sunduesi i të gjithë pronarëve

يَـا كَاشِفَ كُلِّ مَكْرُوبٍ

O Ndihmuesi i të gjithë atyre që kan rënë në vështirësi

يَا فَارِجَ كُلِّ مَغْمُومٍ

O Lumturuesi i të gjithë të mërziturve

يَـا رَاحِمَ كُلِّ مَرْحُومٍ

O Mëshiruesi i të gjithë atyre që janë të mëshiruar

يَـا نَاصِرَ كُلِّ مَخْذُولٍ

O Ndihmuesi i të gjithë atyre që kanë mbetur pa ndihmë

يَا سَاتِرَ كُلِّ مَعْيُوبٍ

O Mbulues i të gjitha turpeve të turpëruarve

يَا مَلْجَأَ كُلِّ مَظْلُومٍ

O Strehues i të gjithë të dëmtuarve nga zullumqarët

سُبْحَانَكَ يَا لَا إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ الْأَمَانَ الْأَمَانَ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

 

11-20

O Ndihmuesi im në çast të vështirësisë

O Shpresa ime në çast të fatkeqësisë

O i Afërti im në çast vetmie

O i Afërti im në gurbetin tim

O Pronari im në çast begatie

O Freskuesi i zemrës sime në çastin e fateqësisë sime

O Allah, Ti më ndihmon në çast nevoje

O Strehimi im në çast vështirësie

O Ndihmuesi im në çast frike

O Udhëzuesi im në çast hutese

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

12.

O Allah, Ti di fshehtësitë

O Allah, Ti i fal mëkatet

O Allah, Ti i fsheh turpet

O Allah, Ti i largon brengat

O Rrotullues i zemrave

O Zbukurues i zemrave

O Ndriçues i zemrave

O Shërues i zemrave

O i Dashuri i zemrave

O Afërti i zemrave

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

13.

O Allahu im! Të përgjërohem Ty me emrat e Tu të lartë:

O Fisnik! Ti je Madhështor dhe i Përsosur.

O Xhemil! Ti zotëron bukurinë e vërtetë.

O Përkujdesës! Ti je Ai i Cili përkujdeset për rriskun dhe furnizimin e krijesave të Tua. Çdo krijesë mbështetet tek Ti për kujdesje dhe strehim pranë mëshirës Tënde.

O Kefil! Ti je Ai i cili ia merr barrën e robërve për të mos i mbingarkuar mbi takatin (forcën) e tyre

O Delil! Ti ia tregon rrugën robërve të Tu.

O Mukil! Ti je Ai i cili i fal gabimet dhe lajthitjet e robërve.

O Habir! Ti je i mirëinformuar për çdo gjë.

O Latif! Ti jep shumë mirësi e bujari.

O Aziz! Ti je zotëruesi i krenarisë së pafund.

O Melik! Ti je pronari dhe mbizotëruesi i vërtetë i gjithë ekzistencës.

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

14.

O Udhërrëfyesi i të hutuarve

O Ndihmësi i atyre që kërkojnë ndihmë

O Ndihmëdhënësi i atyre që kërkojnë ndihmë

O Mbrojtës i atyre që kërkojnë mbrojtje

O Strehues i atyre që ikin e janë të panënshtruar

O Falës i mëkatarëve

O Allah, Ti i jep siguri atyre që fikësohen

O Allah, Ti i mëshiron të mjerët

O i Afërti i atyre që ndjejnë vetmi

O Allah, Ti u përgjigjesh duave të atyre që kanë mbetur ngushtë

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

15.

O Zotëruesi i bujarisë dhe mirëbërësisë

O Zotëruesi i virtytshëmrisë dhe mirënjohjes

O Zotëruesi i sigurisë dhe garancisë

O Zotëruesi i shenjtërisë (pastërtisë) dhe përsosmërisë

O Zotëruesi i urtësisë dhe ligjërimit (të folurit)

O Zotëruesi i mëshirës dhe ridvanit (të qenurit i kënaqur)

O Zotëruesi i argumenteve dhe fakteve të qarta

O Zotërues i madhështisë dhe salltanetit (shkëlqimit dhe madhështisë së jashtme)

O Zotëruesi i faljes dhe amnistisë

O Zotëruesi i mëshirës, nga i Cili kërkohet ndihmë

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

16.

O Pronar i gjithçkaje

O Zoti i gjithçkaje

O Krijuesi i gjithçkaje

O Allah, Ti je mbi gjithçka

O Allah, Ti je para gjithçkaje

O Allah, Ti je pas gjithçkaje

O Allah, Ti je i Gjithëditur për gjithçka

O Allah, Fuqia e të Cilit mjafton për gjithçka

O Artpunuesi i gjithçkaje

O Allah, Ti je i Përjetshëm, ndërkohë që gjithçka është e përkohshme

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

17.

O Allahu im! Të përgjërohem Ty me emrat e Tu të lartë:

O Sigurues dhe Mbajtës i premtimit. Ti je Allahu i Madhërishëm që nuk e thyen premtimin. Ti ndez dritën e Imanit nëpër zemra dhe u jep robërve të Tu prehje dhe siguri

O Mbizotërues, Mbikëqyrës. Dija dhe kontrolli Yt përfshin të gjitha krijesat.

O Mukevvin! Ti krijon gjithçka nga asgjëja.

O Mulakkin! Ti ua mëson dhe ia rrënjos detyrat jetësorë të gjitha krijesave.

O Mubejjin! Ti je Ai i cili ia qartëson robërve të Tu gjithçka që duhet sqaruar.

O Muhevvin! Ti je Ai i cili i lehtëson fatkeqësitë dhe vështërësitë.

O Muzejjin! Ti je Ai i cili e zbukuron gjithçka në mënyrë të duhur

O Mu’adhdhim! Ti je Ai i cili e lartëson atë që do dhe ua tregon Madhështinë Tënde robërve të Tu.

O Mua’vvin! Ti je Ai i cili i ndihmon nevojtarët.

O Mulevvin! Ti je Ai i cili gjithçkaje i jep ngjyra nga më të ndryshmet .

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

18.

O Allah, sundimi Yt është i pafund

O Allah, madhështia Jote është e lartë

O Allah, sundimi i të Cilit është i qëndrueshëm

O Allah, Ti je i mëshirshëm ndaj robërve

O Allah, Ti di gjithçka

O Allah, Ti je i butë ndaj atyre që nuk zbatojnë urdhërat e Tua

O Allah, Ti je Bujar ndaj atyre që shpresojnë tek Ti

O Allah, Ti ke urtësi në masë (matje, sasi)

O Allah, Ti ke mirësi (favor) në urdhërat e Tu

O Allah, Ti ke pushtet dhe forcë për mirësi e butësi

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

19.

O Allah që përveç favoreve të Tua, shpresë tjetër nuk kemi. Prej Teje vetëm mirësi na vjen

O Allah që përveç drejtësisë Tënde, nuk kemi asnjë frikë tjetër (të lutemi, trajtona me mëshirën Tënde e jo me drejtësinë Tënde)

O Allah, prej Teje vetëm mirësi pritet

O Allah vetëm faljen Tënde e kërkojmë

O Allah, përveç zotërimeve (pasurisë, pronës) së të cilit nuk ka kush zotërime të përhershme e të qëndrueshme

O Ti që përveç mbretërimit Tënd nuk ka mbretërim tjetër

O Allah, përveç dëshmive (argumenteve) të Tua nuk ka dëshmi tjetër

O Allah, mëshira e të Cilit ka kapluar çdo gjë

O Allah që mëshira Jote e ka kaluar hidhërimin Tënd

O Allah, dituria e të Cilit ka kapluar çdo gjë

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

20.

O Larguesi i shqetësimeve dhe pakënaqësive

O Larguesi i pikëllimeve dhe dhimbjeve

O Falës i mëkateve dhe fajeve

O Pranuesi i pendimeve

O Krijuesi i krijesave

O Mabjtësi i premtimeve

O Furnizuesi i foshnjave

O Realizuesi i premtimeve

O Njohësi i fshehtësisë

O Çelësi(hapësi) dhe zhvilluesi(mugulluesi) i farërave dhe bërthamave që mbijnë

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

21-30

O Allahu im! Të përgjërohem Ty me emrat e Tu të lartë:

O Alij (i Lartë)! Ti je i përsosur në madhështinë Tënde. I lartësuar je me cilësitë e Tua të përhershme hyjnore që tregojnë mbizotërimin dhe madhështinë ndaj krijesave

O Vefi! Ti je besnik në fjalët e Tua dhe Ti nuk i kthen premtimet Tua.

O Velijj (Mbrojtës, Përkujdesës dhe Ngadhënjimtar) Ti i do dhe i bën të ngadhënjejnë të dashurit e Tu ndaj çdo armiku.

O Ganijj (i Pasuri i Vërtetë)! Ti nuk ke nevojë për asgjë në Qenien, cilësitë dhe as në veprimet Tua.

O Melijj! Ti je zotëruesi i pasurisë së pafundme dhe i thesareve të pakufishme.

O Zekijj! Ti je i pastër në çdo aspekt.

O Radijj! Ti je i kënaqur nga robërit që të adhurojnë Ty.

O Bedijj! Ekzistenca Jote mund të përceptohet nga veprat dhe dhuntitë (mirësitë) e Tua.

O Hafijj! Ti fshihesh nga intensiteti i lartë i shfaqjes.

O Kavijj (i Fortë) Ti je Ai për të Cilin nuk ka ndonjë pengesë që të realizojë Vullnetin dhe përcaktimin Tënd. Ti ke mundësi dhe forcë të plotë për të nënshtruar çdo gjë në këtë ekzistencë.

22.

O Allah, Ti zbulon (shfaq) bukurinë. Ti i jep bukuri të veçant çdo krijese që krijon.

O Mbuluesi i të shëmtuarës. Ti mbulon shëmtimin me bukuri.

O Allah, Ti i jep afat mëkatarëve, nuk i ndëshkon menjëherë për gabime

O Allah, Ti e mbronë perden e shfaqjes së mëkateve dhe shëmtive (nuk i le të shfaqen)

Falja Jote është e pafundë.

Ti anulon ndëshkimin e atyre që meritojnë të ndëshkohen me urtësi dhe bukuri, i falë ata në mënyrën më të mirë.

Falja Jote është e gjerë dhe gjithpërfshirës (mëkatet e vogla dhe të mëdha).

Ti zgjat dorën e mëshirës Tënde dhe jep mëshirë me bollëk

O Pronari i të gjithë atyre që luten në heshtje dhe me zë, Ti i pranon këto lutje e thirrje dhe përgjigjesh atyre në mënyrën më të mirë.

Tek Ti përfundiojnë të gjitha ankesat. Shpëtuesi i të brengosurve.

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

23.

O Zotëruesi i mirësive të mëdha (që përfshin gjithçka)

O Zotëruesi i mëshirës së madhe (që përfshin gjithçka)

O Zotëruesi i urtësisë së plotë e të përkryer dhe që depërton në çdo gjë

O Zotëruesi i forcës së pafund e të përsosur

O Zotëruesi i argumenteve të qarta e të pathyeshme

O Zotëruesi i qerasjes së hapur (të qartë)

O Zotëruesi i cilësive të larta

O Zotëruesi i fuqisë së përhershme

O Zotëruesi i forcës së qëndrueshme

O Pronar i ndjenjave të faleminderimeve të kaluara dhe të çastit

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

24.

O Gjykuesi Absolut, Gjykuesi i Gjykuesve, më i Miri i vendimmarrësve

O më i Drejti i të drejtëve, drejtësia Jote është e pafundë.

O më Besniku i besnikëve, Besniku Absolut.

O më i Dukshmi nga të dukshmit.

O më i Pastërti i të pastërve

O më i Miri në Krijim

O më i Shpejti Llogarimarrës nga ata që marrin llogari

O më i Miri Dëgjues i atyre që dëgjojnë

O më Bujari i bujarëve

O më i Mëshirshmi i mëshiruesve

O më i miri Shërues nga ata që shërojnë

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

25.

O Krijuesi i qiejve nga asgjëja, në mënyrën më të bukur.

O Nxjerrësi në shesh i errësive dhe zullumeve

Ti i di fshehtësitë

Ti ke dhembshuri ndaj atyre që mërziten shumë dhe që derdhin lotë

O Mbuluesi i gjërave të turpshme

O Larguesi i fatkeqësive

O Ringjallësi i të vdekurve

O Shënuesi i mirësive me shumëfishin e tyre.

O Zbritësi i bereqeteve me bollëk

Ndëshkimet e Tua janë të ashpra për të pabindurit

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

26.

O Allahu im! Të përgjërohem Ty me emrat e Tu të lartë:

O Musavvir (Formëdhënës)! Ti i jep formën e duhur të gjitha krijesave, ndër këto krijesa e dallon njeriun, të cilin e krijove në formën më të bukur.

O Mukaddir! Ti i bën planet dhe programet e Tua në mënyrë të ekuilibruar.

O Mutahhir! Ti i pastron të gjitha krijesat nga papastërtitë materiale dhe shpirtërore

O Munevvir! Me nurin Tënd, Ti je Ai që ndriçon çdo gjë.

O Mukaddim! Ti lartëson (nxjerrë përpara) Atë që do.

O Muahhir! Ti e ulë Atë që do.

O Mujessir! Ti i lehtëson punët e hajrit (të mira)

O Mundhir! Ti i frikëson robërit e Tu me ndëshkim.

O Mubeshshir! Ti i përgëzon robërit e Tu me Xhennet dhe shpërblime të tjera.

O Mudebbir! Ti administron gjithësinë dhe e mban atë në rregull.

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

27.

O Zoti i Bejtul Haram-it

O Zoti i muajve të ndaluar (haram)

O Zoti i Mesxhidul Haram

O Zoti i Mekës që është zonë e ibadetit e faljes

O Zoti i Vendit të Gurit të Zi dhe Vendit të Ibrahimit

O Zoti i Mesh’aril-Haramit (Muzdelife, vendi ku lartësohen tekbiret dhe tahlilet)

O Zoti i haramit dhe hallallit

O Zot i dritës dhe errësirës

O Zot i përshëndetjes dhe selamit

O Zot i madhështisë dhe mirësive (qerasjeve)

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

28.

O Përkrahësi për ata që nuk kanë ku të mbështeten

O Strehuesi për ata që skanë strehim

O Mburrja e atyre që skanë më çfarë të mburren

O Ndihmuesi i atyre që nuk i ndihmon askush

O Mbrojtësi i atyre që nuk kanë ku të mbrohen

O Krenaria e atyre që nuk kanë me çfarë të krenohen

O Fuqia e atyre që skanë fuqi

O Ndihmuesi i atyre që nuk kanë ndihmues

O Shoqëruesi i atyre që nuk kanë shoqëri

O Pasuria e atyre që nuk kanë pasuri

29.

O Allahu im! Të përgjërohem Ty me emrat e Tu të lartë:

O Kaim! Ti je Ai që nuk ndjen nevojë për askënd në ekzistencë.

O Daim! Ti je Ai, Ekzistenca e Të Ciit nuk ka fund.

O Rrahim (Mëshirëplotë)! Ti i shpërblen besimtarët me mëshirën Tënde, sidomos në botën e ardhshme.

O Hakim (i Urtë)! Ti je i zhveshur nga çdo veprim që nuk përkon me madhështinë dhe përsosmërinë Tënde. Ti je Ai që me urtësinë Tënde mbikëqyr dhe udhëzon krijesat.

O Alim (i Gjithëditur)! Dijes Tënde nuk mund t’i shmanget asnjë veprim në këtë gjithësi. Ti di çdo gjë, të fshehtat tona dhe veprimet e hapura. Dija Jote përfshin tërë ekzistencën.

O Asim! Ti i mbron krijesat që ke krijuar.

O Kasim! Ti ndan çdo gjë me drejtësinë Tënde.

O Salim! Ti je Ai që nuk ke asnjë të metë apo turp.

O Kabid (Shtrëngues)! Ti i ngushton nga furnizimi shpirtëror dhe material ata që do.

O Basit (Zgjerues)! Ti je Ai që shtrin mëshirën dhe furnizimin (rrizkun) për robërit që do.

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

30.

O Mbrojtësi i atyre që dëshirojnë të strehohen tek Ti

O Mëshirues i atyre që kërkojnë mëshirë prej Teje

O Ndihmues i atyre që kërkojnë ndihmë nga Ti

O Ruajtës i atyre që kërkojnë mbrojtje nga Ti

O Dhurues i mirësive ndaj atyre që kërkojnë mirësi nga Ti

O Udhëzues i atyre që kërkojnë udhëzim nga Ti

O Mirësidhënësi i atyre që kërkojnë mirësi nga Ti

O Përkrahësi i atyre që kërkojnë përkrahje nga Ti

Ti u përgjigjesh klithmës së atyre që thërrasin për ndihmë

O Falës i atyre që kërkojnë falje nga Ti

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

31

O Allah.

Falja Jote është e madhe

Mirësia Jote është e madhe

Të mirat e Tua janë të shumta

Favori Yt është i qëndrueshëm

Arti Yt është i bukur

Mirësia Jote është e përhershme

Ti largon mërzinë

Ti largon i dëmin

O Zotëruesi i çdo prone

O Gjykuesi me drejtësi

Je larg çdo të mete! Nuk ka zot tjetër përveç Teje! Na shpëto ne nga zjarri

Shto koment

Lini një koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Për postimet e reja

Join 50 other subscribers

Data e Rradhës

  • Dhjetë Ditët e Dhul Hixhes 07/06/2024 – 16/06/2024 Nuk ka ditë më të dashura se 10 Ditët e Dhul Hixhxhes, sikur një Ramazan i Vogël. Mundësit e mrekullueshme...