Home » Teuhidi - Besimi » A është Krijuesi i kënaqur ndaj mosmirnjohësve të mirësive të Tij? – Mashtrimi i Deizmit

Në mësimn e pestë për deizmin, ne do të bisedojmë me një deist dhe do t’i adresohemi atij

E pyesim deistin: A jeni dakord nëse veprat e mira që bëtë u atribuohen të tjerëve?

Për shembull, nëse keni një sallë të madhe ngrënieje dhe keni shërbyer ushqim për qindra njerëz të varfër
çdo ditë dhe nëse ata njerëz të varfër ia atribuojnë
këtë favor dikujt tjetër dhe e falënderojnë atë, a do të ishit dakord me këtë?

Ju me siguri nuk do të ishit dakord dhe do të thonit,
“Kjo sallë ngrënieje është e imja

Unë ju shërbeva ushqim dhe pije

Mos e falënderoni atë por më falënderoni mua, dhe jini mirënjohës
ndaj meje.”

Ose mendojeni këtë: Nëse keni pasur një fabrikë të madhe
dhe u keni dhënë rroba qindra njerëzve çdo ditë

dhe nëse ata njerëz ia atribuojnë këtë favor(mirësi)
dikujt tjetër dhe e falënderojnë atë, a do të ishit dakord me këtë?

Ju me siguri nuk do ta pranonit dhe do të thonit,
“Kjo fabrikë është e imja

Unë ju dhashë rrobat.

Mos e falënderoni atë por më falënderoni mua, dhe jini mirënjohës
ndaj meje.”

Të marrim një tjetër shembull: Nëse do të kishit një
spital të madh dhe qindra pacientë vijnë atje për çdo ditë dhe marrin trajtim falas dhe shërohen
dhe nëse ata njerëz ia atribuojnë këtë mirësi dikujt tjetër dhe e falënderojnë atë
duke thënë, “Ne jemi shumë të kënaqur me ju.

Ku do të trajtoheshim sikur të mos ishte nga
bujaria juaj?

Kush do të na trajtonte neve dhe kush do të na jepte barëra?

Kush do të na shëronte? ”,
A do të pajtoheshit me këtë?

Ju me siguri nuk do ta pranonit dhe do të thonit,
“Ky spital është i imi

Unë ju trajtova, ju dhashë barëra dhe u kujdesa
për ju

Mos e falënderoni atë por më falënderoni mua, dhe jini mirënjohës
ndaj meje.”

Tani do ju pyesim: Që kur ju nuk mund të pajtoheni
as për mirësitë e juaja të vogla që t’iu atribuohen të tjerëve, si mund të pajtohet Allahu
në atribimin e atyre mirësive të pafund ndaj dikujt tjetër dhe duke e falënderuar dikë tjetër
e duke qenë mirënjohës ndaj tij?

Ai padyshim nuk do ta pranonte dhe do të dëshironte
që mirësitë t’i atribuohen Atij.

Meqenëse ai dëshironte që mirësitë t’i atribuohen
Atij, Ai do të duhej të dërgonte profetë dhe libra
në mënyrë që të mund ta njohim At si pronarin e vërtetë të mirësive

Nëse nuk do të kishte profetë, ne nuk do të mundnim t’ia atribuojmë mirësitë Atij

Shikoni njerëzit që profetët nuk i arritën, ose ata që profetët i arritën, por që nuk iu bindën atyre

Disa prej tyre adhurojnë idhuj

Me fjalë të tjera, ata ia atribuojnë mirësitë e dhëna
idhujve të tyre

Disa prej tyre adhurojnë zjarrin dhe të tjerët diellin

Domethënë, ata ua atribuojnë mirësitë atyre

Kështu, nëse një person nuk njeh një profet
dhe nuk e dëgjon predikimin e tij, ai do t’ua atribuojë mirësitë e Allahut, hyjnive të gabuara
si kjo e idhujtarisë

Allahu dërgoi profetë dhe libra me qëllim që të bëjë që robërit e Tij të drejtohen drejt Tij
në vend të atyre hyjnive të gabuara, dhe iu drejtua atyre kështu:
“O robëritt e mi!

Ju nuk jeni krijuesi dhe pronari i vërtetë
i mirësive

Sidoqoftë, ju dëshironi që mirësitë që ju bëni
t’iu atribuohen juve dhe nuk e pranoni kur ato iu atribuohen të tjerëve

Meqenëse unë jam krijuesi i mirësive nga
asgjëja dhe pronari i vërtetë i tyre, would I show
a do të tregoja pëlqim për atribuimin e tyre ndaj të tjerëve
dhe të isha mirënjohës ndaj tyre?

Padyshim që nuk do ta pranoja

Atëherë, mirësitë të mi atribuoni mua dhe të jeni mirënjohës
vetëm ndaj meje. ”

Kjo tregon se pse është i nevojshëm dërgimi i profetëve,
dhe ekzistenca e tyre është po aq e sigurt
sa ekzistenca e mirësive.

Na vizitoni:

Busulla e Zemres

FACEBOOK: https://www.facebook.com/busullaezemres/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/busullazemres/

TWITTER: https://twitter.com/busullaezemres

Shto koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Për postimet e reja

Join 22 other subscribers

Ramazani 2021

13/04/2021
Scroll Up