Home » Teuhidi - Besimi » A është Krijuesi i Ditur sipas deizmit? – Mashtrimi i Deizmit

Në mësimin e katërt për deizmin, ne do të bisedojmë përsëri me një deist dhe do ti drejtohemi atij

Tani, ne e pyesim deistin:

– A ka mençuri Krijuesi, në të cilin besoni?

Apo, Ai i bën gjërat vetëm për argëtim?

Ai që krijoi këtë mbretëri kaq bukur dhe duke i bashkangjitur
kaq shumë përdorime gjërave patjetër që ka mençuri

Sepse, vetëm dikush me mençuri mund të krijojë gjëra me një
mençuri të tillë

Gjithçka në këtë botë ka një detyrë

Gjithçka është e pajisur me disa përdorime

Asgjë nuk është çuar dëm

Nuk ka asgjë të padobishme

Kjo vërteton se Krijuesi ynë ka mençuri

Ju me shumë gjasë pranoni që Krijuesi ynë ka mençuri

Nëse e mohoni, të gjitha qeniet do të qëndrojnë kundër jush
dhe ju mohojnë duke treguar mençurinë në to

Le të mendojmë pak për ju:
Ju janë dhënë sytë që vërejnë të gjitha shkallët e bukurisë
Sidoqoftë, sytë që u janë dhënë kafshëve e shohin këtë mbretëri vetëm në të zezë dhe të bardhë
Ju është dhënë një gjuhë që mat dhe kupton shijen e të gjitha sendeve ushqimore
Sidoqoftë, gjuha që u është dhënë kafshëve përcepton vetëm disa shije

Ju është dhënë një mendje që virtualisht bëhet një çelës dhe hap çdo dry
Ju janë dhënë ndjenja dhe organe si sytë, gjuha dhe mendja;
ato nuk u janë dhënë kafshëve

Ne i përmendëm të gjithë me qëllim që t’ju pyesim pyetjen e mëposhtme:
Meqenëse Krijuesi ynë ka mençuri, Ai patjetër nuk do të shpërdorojë dhe të bëjë gjëra të padobishme

– Pse Krijuesi ynë i mençur bëri kaq shumë gjëra dhe na jep kaq shumë organe me vlerë?

– Pse Ai nuk na dha sytë që shohin vetëm
bardhë e zi?

– Pse Ai nuk na dha një gjuhë që përcepton
vetëm disa shije?

– Pse Ai na dha mendjen që përcepton
artet më të mira?

– Pse e vendosi dashurinë, e cila përfshin
gjithçka, në zemrat tona?

– Cila është arsyeja për ato?

Mos thuaj, “Ai i bëri ato rastësisht, pa
një qëllim. ”

Sepse, në fillim përcaktuam se
krijuesi i kësaj mbretërie kishte mençuri

Tani ju thoni, “Ky Krijues, i cili ka mençuri,
na dha ato organe me vlerë rastësisht;

Ai shpërdoroi; Ai nuk ka një qëllim.”

Nëse Ai i krijoi ato pa një qëllim, do të thotë Ai nuk ka mençuri

Nëse Ai ka dituri, do të thotë që Ai nuk i krijoi ato pa një qëllim

Ai ka mençuri(dituri)

Dije shumë mirë këtë që vijon:

Qenia që ju krijoi si një art antik dhe që ju dha ato organe dhe ndjenja
patjetër që e bëri këtë për një qëllim

Mendja nuk mund t’i zbulojë ato qëllime
vetvetiu

Këto qëllime mund të na mësohen vetëm përmes
profetëve që marrin shpallje(zbulesë hyjnore)

Të mos pranosh profetë do të thotë ta pranosh se
ato organe dhe ndjenja na u dhanë më kot dhe që Krijuesi ynë shpërdoroi(çoi dëm)

Kjo do të thotë se Krijuesi ynë nuk ka dituri, që është e gabuar sipas dëshmisë së të gjitha qenieve

Meqenëse është e gabuar, profetët dhe librat padyshim që ishin dërguar, dhe ne na mësuan për ato qëllime

Ne e besojmë dhe e konfirmojmë atë.
Na vizitoni:

Busulla e Zemres

FACEBOOK: https://www.facebook.com/busullaezemres/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/busullazemres/

TWITTER: https://twitter.com/busullaezemres

Shto koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Për postimet e reja

Join 22 other subscribers

Ramazani 2021

13/04/2021
Scroll Up